(Ero)suruun auttaa sureminen

Tätä ei varmasti kukaan äskettäin eronnut halua kuulla, mutta sanottava se on silti: erosuru kestää yleensä paljon pidempään kuin toivoisi. Se ei onneksi kuitenkaan tarkoita sitä, että elämä olisi pelkkää surua vuosikaudet eron jälkeen, vaan elämässä voi olla myös paljon iloa tai helpotustakin. Suru kuitenkin kulkee siellä matkassa mukana, erilaisin vaihein ja aaltoillen, välillä pohjamutiin vetäen ja välillä helpompana sietää.

Eilen oli ohjaamani suomalaisen eroseminaarin 4. tapaaminen eli ns. suru-ilta. Monelle se vaikein ja raskain tapaaminen, mutta samalla erittäin tärkeä sellainen. Tässä muutamia nostoja ja huomioita eilisestä tapaamisesta:

1. (Ero)suru ei ole sama asia kuin masennus

2. Surun kestoa voi olla muiden (ei-eronneiden) vaikea ymmärtää. Eronnut saattaa kohdata ihmettelyä ”vieläkö sä sitä suret?”, vähättelyä ”ei muuta kun uutta matoa koukkuun vaan” tai tsemppaamista ”nyt ihmisten ilmoille sieltä”.

3. Ei ole epätavallista, että erosurua verrataan läheisen kuoleman aiheuttamaan suruun tai että erosuruun voi liittyä myös itsetuhoisia ajatuksia.

4. Erosurussa surraan paljon muutakin kuin päättynyttä ihmissuhdetta. Esimerkiksi yhteisistä unelmista ja haaveista luopumista, kodin menettämistä, ystävien/sukulaisten menettämistä, erilaisista tavoista ja perinteistä luopumista.

Miten surusta sitten pääsee eroon? Suremalla. Surulle on hyvä antaa kaikki se aika, minkä se vaatii. Siinä saa ja kannattaa olla ja velloa. Surua voi käsitellä vaikkapa musiikin, kirjoittamisen, liikunnan tai ystävien avulla. Ja jonain päivänä koittaa se hetki, kun alkaa koko sureminen kyllästyttää ja on valmis siirtymään elämässä eteenpäin. Pieni suru erosta saa jäädä matkaan mukaan, mutta päivä päivältä sen kanssa onkin helpompaa ja sitten tulee ne päivät kun sen olemassaoloa ei edes huomaa. 

Ja hei, jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia, älä jää yksin! Soita ystävälle, sukulaiselle, naapurille, kriisipuhelimeen (09-2525 0111) tai hätäkeskukseen (112). Apua on saatavilla, yksin ei tarvitse selviytyä ❤️#suru #erosuru #suomalaineneroseminaari #kriisipuhelin

Previous
Previous

Miten toimia kun uutiset ahdistavat?

Next
Next

Voinko pariterapeuttina kertoa milloin on syytä erota?