Hyvä kommunikaatio parisuhteessa – mitä se itseasiassa tarkoittaa?

Moni luokseni pariterapiaan saapuva asiakas kertoo, että suhteen kommunikaatio ei oikein toimi. On sellaisia asioita, joista on hankala puhua, tulee helposti riitaa tai mykkäkoulua, tai asiat vain jäävät arjen kiireissä puhumatta. Pelätään, että toinen loukkaantuu eikä haluta satuttaa. Jätetään puhumatta, kun halutaan suojella tai hermostutaan heti kun toinen aina ”jankuttaa” samasta asiasta. Riidellään, mutta ei saada asiaa sovittua eikä palata siihen enää. Tai sitten puhutaankin jo ihan liikaa ja vain silkan puhumisen takia; paljolla puheella voi nimittäin myös peittää kipeitä asioita. Paljon siis erilaisia tilanteita, paljon erilaisia asioita pinnan alla tulematta nähdyksi ja päivänvaloon.

Mitä se parisuhteen hyvä kommunikaatio sitten oikeasti ja käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaistettuna kykyä ilmaista itseään, kykyä kuunnella toista ja kykyä olla kunnioittava.

On tärkeää osata ilmaista itseään, eli kertoa ajatuksistaan, toiveistaan, tunteistaan ja tarpeistaan toiselle. Ääneen ja riittävän selkeästi, niin että toinen ymmärtää. Ei siis ”olettaa”, että toinen tietää kertomattakin. Ei ajatellen, että ”jos minua yhtään tunnet ja rakastat, niin tajuat kyllä sanomattakin, että…”. Kyllähän me toki joskus voimme tajuta puolisomme ajatukset ilman sanojakin ja osua ihan oikeaan, mutta siinä on AINA riski, että pieleen menee. Joten ääneen ne ajatukset pitää kertoa, jos haluaa toisen niistä tietävän. Itsensä ilmaisu voi olla vaikeaa erityisesti silloin, jos ei tunnista itse omia tunteitaan tai löydä niihin sanoja. Tai jos kokee, että toiselle ei syystä tai toisesta ole turvallista puhua.

Kuunteleminen erityisesti silloin kun joutuu kuulemaan jotain mistä on eri mieltä, tai mitä ei haluaisi kuulla, voi olla todella vaikeaa. Jos huomaat miettiväsi toisen puhuessa, että ”kunhan tuo kohta lopettaa niin aion kyllä sanoa, että…” niin itseasiassa et enää kuuntele. Tai kuuntelet vain vastataksesi, et ymmärtääksesi.

Vaikeat keskustelut vaativat onnistuakseen myös molemminpuolista kunnioitusta, luottamusta siihen, että vaikka tunteet kuumenisivat, toinen ei minua hauku, nimittele tai mitenkään muutenkaan vahingoita. Luottamusta siihen, että olen turvassa tässäkin ja näiden hankalien tunteiden kanssa.

Hyvissäkin parisuhteissa riidellään ja täydellistä kommunikoijaa tai parisuhdetta ei tietysti ole olemassakaan, siihen ei siis kannata turhaan tähdätä. Omia kommunikointitaitojaan kannattaa kuitenkin kehittää ja siinä myös pariterapeutti voi olla apuna. Tärkeää on, että parisuhteessa on molemmilla kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemus.

 

Previous
Previous

Suomalainen eroseminaari – mitä siellä oikein tehdään?

Next
Next

Mikä saisi sinut pysähtymään tai hidastamaan?