”Miksi KAIKKI muut jaksavat ja ehtivät KAIKEN, ja minä en jaksa MITÄÄN?!”

Usein puhun asiakkaiden kanssa riittämättömyyden tunteesta ja siitä, että yhteiskunta tuntuu jotenkin vaativalta. Monella on pitkät to do -listat kotona ja töissä, ja tunne siitä, että kaikki on aina kesken, aika ei riitä kaikkeen mitä haluaisi tai pitäisi tehdä. Ja kuinka helposti me lähdemme sitten vielä vertaamaan itseämme muihin, tietoisesti tai tiedostamatta.

”Naapurin Ville käy lenkillä joka päivä – minunkin pitäisi. Sisko jaksaa tehdä itselleen vihermehua joka aamu – minunkin pitäisi. Kollega töissä aloitti opiskelut – minunkin pitäisi. Ystävä testaa iltaisin ihania uusia kasvisruokareseptejä – minunkin pitäisi.  Se sometyyppi viettää aikaa ystäviensä kanssa koko ajan erilaisissa juhlissa – minunkin pitäisi. Ja joku ihminen näytti olevan kävelyllä puolisonsa kanssa käsi kädessä – meidänkin pitäisi. Ja äidinkumminkaima harrastaa lapsensa/koiransa kanssa kaikkea kehittävää – minunkin pitäisi.

Ja kuin huomaamatta meidän mieleemme alkaa piirtyä kuva yhdestä ihmisestä, joka lenkkeilee päivittäin, tekee vihermehua aamuisin, opiskelee työn ohessa, kokkailee iloisena terveellistä ruokaa ja juhlii ystäviensä kanssa viikoittain ja muun vapaa-ajan käy kävelyllä puolisonsa kanssa käsi kädessä tai on agility-kentällä koiransa kanssa. Minunkin siis pitäisi pystyä kaikkeen tähän, kun KAIKKI muutkin pystyvät.

Moni aikuinen tämän vääristyneen kuvion kyllä tunnistaa ja tietää, että muihin vertaaminen on turhaa ja lähes aina myös täysin harhaanjohtavaa. Silti me teemme sitä – vertailemme itseämme muihin - ja tunnemme sen myötä helposti riittämättömyyttä. Ja tavallaan pidämme itsekin koko ajan yllä tätä jatkuvaa ”yhteiskunnan vaativuutta”. Nimittäin kun minä postaan someen kuvan siitä, kun kävin lenkillä, jollekin juuri se kuva voi aiheuttaa suuren riittämättömyyden tunteen ja ajatuksen, että hänenkin pitäisi käydä lenkillä.

Tarkkana saa siis olla, erityisesti somessa, jossa harvoin (jos koskaan) on koko totuus esillä. Tätä kuviota kannattaa hetki tietoisesti ajatella, ja miettiä ihan rauhassa mihin omaa aikaansa haluaa/pystyy juuri tässä elämänvaiheessa käyttämään ja mihin haluaa omassa elämässä keskittyä. Ja hyväksyä ja sisäistää se fakta, että KUKAAN ei tee KAIKKEA.

Lempeyttä alkavaan syksyyn <3

#riittämättömyys #jaksaminen #ajankäyttö #todolistat

Previous
Previous

Mitä sinä pelkäät rajojen asettamisessa?

Next
Next

Palautuminen kuuluu myös työpäiviin