“Jos rakastat minua, sinun pitäisi tietää, mitä tarvitsen.”

Oletko koskaan huomannut tulkinneesi toisen ihmisen eleitä, ilmeitä tai sanoja väärin? Tai onko sinusta joskus tehty oletuksia, jotka eivät pidä paikkaansa? Ehkä joku on kuvitellut tietävänsä, mitä ajattelet, vaikkei ole koskaan kysynyt.

Uskon, että meille kaikille on käynyt näin. Luultavasti monen monta kertaa ja eri ihmisten kanssa. Olemme ehkä kuvitelleet tietävämme mitä työkaverit tai esihenkilö meistä ajattelee vaikkapa epäonnistuneen palaverin jälkeen. Olemme tulkinneet jonkun ilmeen tai eleen kertovan jotain, mitä siinä ei oikeasti ollut. Olemme olettaneet, että puoliso ymmärtää ajatuksemme sanomattakin, koska “kyllä hänen nyt pitäisi tuntea minut jo sen verran hyvin”. Tai ehkä kaikkein vaativimpana: “Jos rakastat minua, sinun pitäisi tietää, mitä tarvitsen.”

Mutta eihän se mene niin. Emme me voi tietää, mitä toisen mielessä liikkuu – ellemme kysy. Emmekä voi odottaa, että muut tietäisivät, mitä me ajattelemme, ellemme kerro. Kaikki kyllä varmasti ymmärtävät teorian tasolla sen, että emme ole ajatustenlukijoita mutta käytännössä sitä silti toisiltamme odotamme ja kuvittelemme itse pystyvämme samaan.

Toki arvaukset ja tulkinnat osuu joskus oikeinkin. Kun puhumme tunnesuhteista, kuten parisuhde, on tottakai mahdollista oppia tuntemaan toinen niin, että ”jo nenän asennosta tiedän millä tuulella hän on”. Mutta näissäkin hetkissä on aina se mahdollisuus, että pieleen menee.

Pariterapeuttina kohtaan päivittäin pareja, jotka purkavat tällaisia väärinkäsityksiä – hämmästellen, kuinka pieleen jokin tulkinta menikin. Kun pariskunta hakeutuu terapiaan, taustalla on oikeastaan aina tunneyhteyden heikkeneminen. Näissä hetkissä on erityisen tärkeää lopettaa kaikki oletukset ja tulkinnat ja sen sijaan kysyä, tarkentaa ja varmistaa:

“Mitä tarkoitit?”

“Ymmärsinkö oikein?”

“Tulkitsin eleesi näin – pitikö se paikkaansa?”

Samalla vastuu on myös toisella: omista tunteista, tarpeista ja ajatuksista on tärkeää kertoa suoraan ja avoimesti. Kun opettelemme ilmaisemaan itseämme selkeästi ja kysymään toisiltamme rohkeasti, väärinymmärrysten tilalle syntyy syvempi yhteys.

Tunneyhteyden korjaaminen onnistuu joskus hyvin kumppanin kanssa kahden kesken, mutta toisinaan siihen on hyvä hakea apua esimerkiksi pariterapiasta. Näissä hetkissä, kun parin tunneyhteyttä ja kommunikaatiota parannetaan, olen lämmöllä ja ilolla mukana ja molempien tukena <3

 

Previous
Previous

Mistä me oikeastaan riitelemme silloin, kun riitelemme kotitöistä?

Next
Next

Pidätkö itsesi kiireisenä?